LÄSKI ON AINA PAREMPI KUIN LAIHA

10/11/2016Jouduin muutama päivä takaperin hengittämään pari kertaa syvään lukiessani suuren suomalaisen kosmetiikkabrändin Instagramin kommentteja. Kyseinen brändi oli jakanut kuvan  ja ihanan tekstin uudesta kasvokuvastaan, kansainvälisesti menestyneestä suomalaismallista. Ei mennyt kuin hetki kuin kuva oli jo huoukutellut useamman kommentin, jossa kritisoitiin mallin hoikkaa olemusta ja meikkibrändin virheellistä valintaa. Luonnonkaunis vaaleatukkainen malli kun ei pituutensa ja painonsa vuoksi sovi edustamaan meitä kaikkia suomalaisia naisia ulkomailla. Kritisoitiin myös yrityksen brändäystä, olisihan kasvokuvaksi pitänyt valita mielummin huippu-urheilija tai fitness-tähti, koska heihin meidän kaikkian suomalaisten naisten on helpompi samaistua kuin sairalloisen laihaan malliin.
Yleinen ilmapiiri tuntuu olevan, että laihan haukkuminen on sallitumpaa kuin pullukan. Voidaan solvata, haukkua sairaalloiseksi, mitä vain. Kukaan ei juurikaan puutu siihen, kompata toki voidaan. Jos joku kommentoisi pullukalle samaa saisi siitä varmasti kasallisen kakkaa niskaansa. Ilkeät kommentit menevät ihan yhtä paljon ihon alle olipa siinä välissä pehmentävä rasvakerros tai ei.

Suurin osa malleista on luonnostaan pitkiä ja hoikkia. Heille mallinmitoissa pysyminen ei ole tuskaa, ahdistusta tai vaadi syömishäiriötä. Heidän vartaloonsa vaan ei kerry elintasomakkaraa jokaisesta suupalasta tai sipsipussiin luodusta silmäyksestä. Ne jotka eivät ole, jättävät leikin kesken hyvin nopeasti, sillä mallinmitoissa on todella rankka pysyä pidempiä aikoja, jos niin ei ole tarkoitettu. Suurin osa tuntemistani malleista syövät kuin hevoset ja vetävät napaansa pihvin jos toisenkin - ihan hyvällä omalla tunnolla. 

"Veikkaan, että moni kotisohvalla möllöttävä ei pistäisi pahakseen jos eteen sattuisi mahdollisuus vaihtaa oma muutamia kesäkiloja kerryttänyt runko timmissä olevaan mallikroppaan."

Muotitalot käyttävät malleinaan pitkiä ja hoikkia tyttöjä syystä. Syy ei tosin ole se, että sillä haluttaisiin ruokkia epärealistisia vartalokuvia vaan se, että muoti on taidetta siinä missä maalaukset ja musiikkikin. Mallien tehtävä ei ole esitellä itseään vaan heidän päällä oleviaan vaatteita. Hoikan mallin päällä mekot ja jakut saavat täyden huomion toisin kuin kurvikkaan mallin päällä, jolloin huomio kiinnittyy vääjäämättä pöyreisiin pakaroihin tai uhkeaan rintavarustukseen. Naisihanteita on useita. Toiset tykkäävät rintavista, toiset tykkäävät pienistä tisseistä, toiset ihastelevat mauttomia jassoja, toiset eivät välitä pepun muodoista lainkaan. Muoti vaan sattuu olemaan sitä tyyppiä, joka tykkää pienemmistä muodoista. 

Heristävää sormea on myös turha osoitella toimistoille. Toimistot toimivat täysin vaateteollisuuden ehtojen mukaan. Muotitalot määrittelevät sample sizen, joka on tytöillä noin 90-70-90 ja +175cm. Verrattuna 2000-luvun alun langanlaihoihin itä-blokin malleihin on tilanne tällä hetkellä jo huomattavasti terveempi. Victoria's Secretin enkelit, Gigi Hadidit ja Kendall Jennerit edustavat huomattavasti terveempää vartalokuvaa, jossa sairalloisuus tai anorektisuus ovat kaukana. Huippumuoti ei valitettavasti muutu pluskooksi vaikka asiakkaat senttejä saisivatkin.

Laihduttaminen, timmiytyminen ja ruokavaliolla vahtaaminen ovat jatkuvasti otsikoissa, mutta samaan aikaan valmiiksi laihat joutuvat median sekä sen käyttäjien silmätikuiksi jatkuvasti. Veikkaan, että moni kotisohvalla möllöttävä ei pistäisi pahakseen jos eteen sattuisi mahdollisuus vaihtaa oma muutamia kesäkiloja kerryttänyt runko timmissä olevaan mallikroppaan. Omassa mielessä voi toki miettiä mitä haluaa, mutta kaikkea ei tarvitse kirjottaa julkiseksi, varsinkin jos pointtina on vain haukkua toisen ulkonäköä. Niinä heikkoina hetkinä kannattaa aina mennä ensin vähän itseensä ja miettiä miltä kommentit tuntuisivat itselle suunnattuna. Sen jälkeen lähetä-nappi jäisi varmasti monella painamatta.

Kuva: Vogue Runway arkisto

Follow me also on Instagram, Facebook and Snapchat @elinahyvola. See you there x

6 comments

 1. Näinpä! Luin hetki sitten toisenkin blogitekstin aiheesta. Siinä kirjoittaja on luonnostaan hyvin hoikka ja suklaa ei tarraa kiinni kylkiin, vaikka kuinka söis. Hän sanoo, että inhottaa kommentit "eikö tule kylmä talvisin, kun ei rasvaa omasta takaa ole" kahvipöydässä pyydetään ottamaan pullaa, kun kyllä sitä on "varaa" syödä. MITÄ HEMMETTIÄ?? Jos homma menisi toisinpäin ja toppuuteltais ylipainoista ottamasta toista keksiä kahvin kylkeen niin johan mentäis vakavaksi. Silloin olisi syytä loukkaantua?

  Huomaan välillä vähätteleväni omaa kroppaani ja oon usein hieman jopa pahoillani siitä- kun mä nyt oon tällainen rimpula. Ja teen sen suoraan näistä syistä, kun oon kuullut niin paljon negatiivisuutta aiheesta. Tänään lopetan moisen vähättelyn. Hemmetti 😅

  Ja Lumenen uudet kasvot on ihan 5/5 🙌🏻

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä olisin onnellinen jos muhun ei tarttuis jokainen suklaapala tai keksinmurunen. Ärsyttää eniten, miten aikuiset ihmiset käyttäytyy sosiaalisessa mediassa. Kaikki on aina pakko sanoa ääneen. Monelle hoikalle paino voi juurikin noiden kommenttien takia olla tosi paha paikka vaikkei sille mitään voi jos ei liho tai miksi ees pitäisi.
   Tässäkään tapauksessa kyseessä ei ollut mitenkään anorektisen näköinen tyttö vaan todella kaunis pitkä ja hoikka. Ihme touhua :D

   Delete
 2. En ymmärrä kuinka typeriä ihmiset voi olla.. Usein esim. fittnesskropan saaminen on paljon vaikeampaa ja epäterveellisempää kuin mallinmitoissa pysyminen jos vaan luonnostaan sattuu sellaisen omaamaan ja ei tosiaan lihoa helposti. Ihan yhtä loukkaavaa voi jonkun langanlaihan mielestä olla asian kommentoiminen jos vaikka itse haluaisi olla muodokkaampi. Mutta kateellisuushan siellä usein vaan puhuu kun ei olla itse tyytyväisiä kroppaansa niin pakko purkaa huonoa fiilistään muihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep sitähän se useimmiten on :D Lopetin kommentoinnin muutaman kommentin jälkeen kun ei vaan jaksanut vääntää rautalangasta...

   Delete
 3. Halleluja, loistava kirjoitus! En tiedä milloin ihmiset ymmärtävät, että laihaksi haukkuminen ei tunnu sen mukavammalta kuin läskiksi sanominen. "Hyi kuin laiha" -kommentit eivät sen enempää mieltä ylennä luin läskittelytkään.

  ReplyDelete
 4. Voi kamala sitä yleisesti hyväksytyn kauneusihanteen täyttävän naisen tuskaa, kun ei saa nauttia rauhassa avuistaan! Aina pitää jonkun olla pilaamassa...

  ReplyDelete

Latest Instagrams

© Scouting Diaries by Elina Hyvölä. Design by FCD.