ILMIÖ NIMELTÄ INSTAGIRLS

9/16/2016

 Gigi ja Bella Hadid ovat nousseet hetkessä mallimaailman huipulle.

Ranskan Vogue julistaa September Issuensa kannessa uuden sukupolven nousua. Kendall Jenner saa 110 000 uutta seuraajaa joka päivä ja yritykset joutuvat maksamaan yhden Instagram kuvan yhteistyöstä yli 350 000 dollaria. Jenner ja kourallinen hänen ystäviään, Instatytöt, ovat laittaneet mallimaailman rattaat pyörimään pyörtäen päättäjien päät niin että tavalliset rivimallit ovat jääneet vain rannalle ruikuttamaan. Jos Cindy Crawford ja kumppanit eivät aikoinaan nousseet aamulla töihin alle 10 000 dollarin niin tänä päivänä mallien ei tarvitse nousta sängystä töihin jos Instagram profiililla on alle 10 tuhatta seuraajaa.

Aloittaessani yliopisto-opiskelut neljä vuotta sitten ei kukaan puhunut brädäämisestä tai henkilöbrändeistä. Kaksi vuotta sitten kirjoittaessani kandiani sosiaalisen median mikrojulkkiksista sain kääntää Kaisa-kirjaston, sekä internetin hakemistot nurin löytäen ainoastaan muutaman hikisen artikkelin aiheesta. Viime syksynä kaikki puhuivat siitä kuin se olisi uusi ilmiö. Cosmopolitan jakaa viisi vinkkiä henkilöbrändäämiseen, suomalainen mikrojulkkis siirtyy Instagramista Espanjan suurille festarilavoille ja työpaikan pulla-Pirkko puhuu taukotilassa somepresenssistään.
Henkilöbrändääminen on näyttäytynyt ennen tavallisiin duunaripiireihin rantautumista pelkästään pääkaupunkiseudun bloggaajien ja artistien puuhasteluna. Mietitään tarkkaan Instagram feediä, lavastetaan kahvihetkiä ja luodaan illuusiota visuaalisen täydellisestä elämästä.

Taylor Hill kuuluu myös Victoria's Secreting enkeleihin.

Silti Suomen suosituimmatkin bloggaajat nauttivat hyvin vaatimattomista seuraajaluvuista. Toisella on 15 tuhatta, toisella 23, suosituin on ehkä kerryttänyt yli 100 tuhatta. Jo Ruotsissa tilanne on täysin toinen. Siellä suuret nimet kuten Kenza ja Angelica Blick ovat ylittäneet miljoonan seuraajan rajan ja "pienemmilläkin" bloggaajilla on useita satojatuhansia faneja.

Suomessa bloggaajat ja somessa brändeillään ilmiöiksi nousseet henkilöt joutuvat jatkuvasti oikeuttamaan omaa elämäntyyliään ja suosiolla saatuja varoja. Ruotsissa kukaan ei kyseenalaista Janni Delérin seitsemättä Chanelia tai Angelica Blickin viidettä kesän aikana tehtyä ulkomaanmatkaa. Auta armias jos Suomessa bloggajan käsivarrella keikkuu usean tonnin merkkilaukku niin heristelevät sormet ovat pystyssä aikaakin nopeammin ja keskustelupalstat täyttyvät spekulaatioista siitä mistä rahat laukkuun on saatu.
Surprise surprise, oliskohan töitä tekemällä? Voin vaikka lyödä vetoa, että keskiverto suomalainen bloggaaja käyttää roposiensa eteen enemmän vaivaa ja aikaa kuin Kendall Jenner Instagramissa julkaistussa selfiessään, jonka tekstissä mainittu kosmetiikkabrändi kasvatti hänen tilinsä saldoa kuusinumeroisella luvulla.

Kendall Jennerillä on sosiaalisen median kanavissa yhteensä 91 miljoonaa seuraajaa.

Sosiaalinen media ja bloggaaminenhan eivät kuitenkaan ole Vauva.fi:n mukaan "oikeita töitä" koska niitä tehdessä ei tarvitse liata käsiä, herätä ennen kukonlaulua tai odottaa maanantaista asti viikonloppua, koska tehtävä työ on niin paskaa että kiinnostuskiikareita saa kaivella taskunpohjalta koko kahdeksantuntisen työpäivän viitenä päivänä viikossa.
Valitettavan totta on myös se fakta, että nämä "feikkityöt" ovat tulevaisuudessa osa myös monta muuta alaa. Seuraajamäärät saattavat määritellä työnsaantia tällä hetkellä Pariisin ja Lontoon mallipiireissä, mutta muotiala on monta kertaa toiminut edelläkävijänä medioiden suhteen. Ei ole kuin ajankysymys kun kampaajat, bisnesmiehet, vaatekauppojen myyjät ja opiskelijat saavat olla bloggaajien rinnalla mallaamassa Instatilinsä harmoniaa ja miettimässä, että mitäs töitä näillä seuraajamäärillä saisi?

Kuvat: Vogue Archives

7 comments

 1. Jep, tä oli Ellu hyvä :D

  ReplyDelete
 2. Hyvä teksti. Mielenkiintoista tosiaan, että Suomen suosituimmilla bloggaajilla on aika vaatimattomat seuraajaluvut Instagramissa verrattuna naapurimaan siskoihin, mutta myös verrattuna Suomen suosittuihin vloggaajiin kuten mmiisas, mariieveronica, pinkku pinsku, soikkuu. /Jennik

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ollut aikaisemmin edes kiinnittänyt oikeastaan asiaan huomiota, mutta selasin viikko sitten eri bloggaajia ja huomasin suuret seuraajamäärä erot. Vloggaajilla voisin kuvitella, että suosio johtuu siitä, että seuraajat on niin paljon nuorempia. Noi nuoret on jotenkin niin paljon vielä aktiivisempia :)

   Delete
 3. Hyvä ja mielenkiintoinen teksti! Kiitos siitä :-)
  Tuo on niin totta, että Suomessa on joku helvetin pää pölkylle meininki tekemisistään ja ostoksistaan - voi kun sellainen loppuisi.

  Mutta aiheesta sen verran, että mielestäni on onnellista kun voit olla visuaalisesti lahjakas ja toteuttaa visioitaan niinkin kivaan ja moniuloitteiseen sovellukseen kuin Instagram. Kuinka paljon itse saan hyvää inspiraatiota ja hyvää mieltä käyttäjistä, keitä seuraan. Toki Instagram vaatii hieman medialukutaitoa, ja on hyvä välttää "instaähky" tai "insta-ahdistus" sellaisella asenteella, että se on kevyttä viihdettä. Instagram on täydellinen, kun osaa laittaa sivuun sellaisia tuntemuksia kuin kateus, huonommuuden kokeminen ja provosoituminen ns. turhasta.

  Sulla on mielenkiintoisia juttuja, jatka samaan malliin :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. jep ja vauva.fi on kunnon rovio haha :D
   Instagram on sovelluksista myös oma lemppari. Tosi monella kaverilla, kun ei käytä Instaa niin "tosissaan" on tosi vaikea ymmärtää sitä millasta iloa vaikka kiva kuva tai yhteensopiva feedi aiheuttaa :)

   Kiva että oot tykänny, kiitos :)

   Delete

Latest Instagrams

© Scouting Diaries by Elina Hyvölä. Design by FCD.