HOW TO MAKE IT IN THE FASHION INDUSTRY 2/2

9/19/2016Täältä tulee, nimittäin jatkoa ensimmäiseen osaan, jossa kerroin omasta taustastani muodin parissa. Lupasin jakaa teille muutaman itse hyväksi havaitsemani vinkin miten päästä alkuun tällä hyvin kilpaillulla alalla. Oma kokemukseni rajoittuu toistaiseksi Suomen rajojen sisälle, mutta uskon, että moni näistä toimii varmasti myös muilla markkinoilla.

VAIN SUHTEILLA ON MERKITYSTÄ
Ei ole lainkaan liioiteltua sanoa, että työpaikat menevät jakoon suhteilla. Ensimmäistä työpaikkaani lukuunottamatta olen saanut jokaisen työpaikkani siksi, että olen tuntenut työnantajan entuudestaan tai saanut suosituksen joltain hänen tutultaan. Piirit ovat pienet ja monet toimijat erityisesti Suomessa niin pieniä, ettei avoimet työpaikat mene edes yleiseen tietoon. Verkostoituminen siis kannattaa eivätkä viikottain järjestettävät aamiaiset ja pressipäivät ole pelkkää leipää ja sirkushuveja.

Connections, connections, connections. That's all you need for success. I got my first fashion job in a traditional way but after that I've known my boss or some of her/his friend before. In the end the fashion industry at least in Finland is very small and almost everyone knows each other. UNOHDA LIIKA ASIALLISUUS
Opinto-ohjaajalta aikanaan saadut neuvot jäykistä työhakemuksista kannattaa heittää suoraan roskiin. Monet alalla työskentelevät ovat nuoria ja hyvin rentoa porukkaa. Persoonallinen, rento ja ytimekäs hakemus toimii parhaiten. Olen itse suosinut hyvin napakkaa ja lyhyttää sähköpostia, jossa olen kertonyt lyhyesti kuka olen, milloin voisin aloittaa ja lisännyt loppuun, että tulen mielelläni tapaamaan ja kertomaan lisää itsestäni. Unohtakaa siis pitkät ja jäykät laarittelut siitä miten vapaa-ajalla tykkäät lenkkeillä ja miten olet ollut lukiossa kulttuurivastaava.

Forget about too formal applications or lists about your achievements/responsibilities when you were still in high school. Most of the people who work in fashion are easy going and young. Personal, succinct and casual letter are the best. I'm usually starting my mails by telling who I am and what I've done before. After that I'm letting the recipient to know that I would like to come to meet she/he or if they need more information I'm happy to tell more. OLE VALMIS TEKEMÄÄN TYÖTÄ ILMAISEKSI
Niin perseestä kuin se onkin niin muotialalla on täysin hyväksyttävää ja yleistä, ettei tehdyistä harjoitteluista saa palkkaa. Siitä on turha lähteä diivailemaan, koska todennäköisesti tilallesi otetaan vain joku toinen. Olen useammankin kerran ja useamman kuukauden kerrallaan tehnyt arkipäivät täysiä päiviä harjoittelussa, iltaisin olen kursinut kasaan opintojani ja viikonloppuisin tehnyt vielä työtä, josta maksetaan palkkaa. Jos tällä alalla haluaa menestyä tosissaan ovat pitkät päivät enemmän sääntö kuin poikkeus. Nykyiset pomoni varoittelivat jo minua, että ulkomailla ilmaista työtä voi joutua tekemään jopa vuoden.

I know it sucks but if you really want to make it in fashion be prepared to work without pay. Most of the internships are unpaid. I've done three unpaid internships and at the same time worked and studied. Long days are very common and my bosses told me that abroad the situation is even worse. Unpaid internships might last from 6 to 12 months.


ÄLÄ OLE SEINÄRUUSU
Muotialan ammatit ovat kutsumusammatteja siinä missä lääkärin ja opettajankin ammatit. Alalla on paljon isoja ja näkyviä persoonia sekä luovia tyyppejä. Uskalla siis avata suusi ja tuoda itseäsi esille, koska muuten jäät muiden jalkoihin. Suomessa kilpailu ei ole niin kovaa etkä mitä luultavammin tule törmäämään Paholainen pukeutuu Prada-meininkiin, mutten malta jo odottaa että pääsen kokemaan ulkomailla sen paljon puhutun kissatappelu-menon.

Tip number one: open your mouth and tell everyone else what do you think. There are many big personalities and artists in this industry and if you don't make yourself visible other people won't do that to you either. In Finland most of the people are nice and you won't experience The Devil Wears Prada-situation often. 

KOKEILE JA LÖYDÄ OMA JUTTUSI
Olen itse tiennyt jo lukiossa, että haluan työskennellä muotialalla. Kiinnostuksen kohteet ja haaveammatit ovat kuitenkin vuosien saatossa vaihtuneet useampaan otteeseen. Olen kokeillut läpi PR-alaa lukuunottamatta pitkän kirjon muotialan ammatteja ja vasta neljän vuoden jälkeen löytänyt lopullisen kiinnostuksen kohteeni. Harjoitteluihin on helppo päästä ja vaikkei se juttu loppujen lopuksi kiinnostaisikaan voi se avata jälleen uusia ovia oikeaan suuntaan.

I have known since high school that I would like to work in fashion industry. First I thought that I would become a fashion editor and after that I wanted to be stylist. I've tried many things and now I really know what I want to do. Internships are quite easy to get in in Finland so try different things. Even though it might not be your thing you´ll get to know people from the industry and it might open new doors.


HANKI MENTORI
Toimivimmat mentorisuhteet eivät synny noin vain tai kysymällä. Alalla pidempään toimineen ja paljon ihmisiä tuntevan henkilön apu on korvaamaton. Omat mentorini ovat kiinnostuneita kuulumisista ja suunnitelmista. He haluavat myös aidosti auttaa minua urallani eteenpäin. He myös sanovat rehellisesti ja suoraan päin naamaa mikäli joku idea ei ole hyvä ja mikä olisi parempi. En edes pysty laskemaan kuinka monta tuntia olen viettänyt todellisten työtuntien ulkopuolella toimistotuolissanu juttelemassa behind the scenes-kuvioista, ihmisistä ja siitä mitä työ mallialalla todellisuudessa on.

Mentors are the best thing that can happen to you. They want to help you and tell you if your ideas are not working or if you could do something better. I've spent so many hours with my mentors outside working hours just talking about everything from behind the scenes stuff to people and how the business really works.

HYÖDYNNÄ SOMEA
Sosiaalisen median seuraajamäärät ovat tänä päivänä tärkeämpiä kuin koskaan, erityisesti muotialalla. Suuret seuraajamäärät saattavat helpottaa työnsaantia varsinkin ulkomailla. Tissikuvat ja törkyposeeraukset kannattaa kuitenkin jättää välistä seuraajia kalastellessa, sillä rakennettu brändi ja kuvien sanoma on kuitenkin seuraajia tärkeämpää.

Social media is here to stay. Many followers might help you to get a job at least outside Finland. But remember that your brand is more important than how many followers you have. Don't post naked pictures or stuff like that because it's not really appreciated in fashion or any industry.

These pictures are from Schwarzkopf event and taken by Henri Juvonen. More about the products soon on the blog!

Post a Comment

Latest Instagrams

© Scouting Diaries by Elina Hyvölä. Design by FCD.